Training Sociale Vaardigheden (SOVA)

Ik geef sociale vaardigheidstrainingen(SOVA), individueel en in kleine groepjes. Hierin komen dagelijkse situaties aan bod waarin het van belang is dat jongeren sociaal vaardig overkomen. Hoe voer je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Hoe presenteer je jezelf als je nieuwe mensen ontmoet? Hoe ga je een gesprek aan?

Rollenspelen
In mijn SOVA-trainingen wordt dit heel praktisch geoefend door middel van verschillende rollenspelen. Zo ervaren jongeren aan den lijve waar je tegenaan loopt en hoe je het ook anders aan kunt pakken. Andere manieren van werken zijn uitwerken van situaties op grote vellen papier. Ook maak ik gebruik van hulpmiddelen zoals online tests of video’s, bijvoorbeeld over alcohol en drugs. In andere gevallen laat ik deelnemers een bepaald spelletje spelen om ze te laten ontdekken hoe ze hun doel willen bereiken. Spelletjes gebruik ik ook om lastige onderwerpen gemakkelijker bespreekbaar te maken, zoals seksualiteit of grenzen-aangeven.

“Wat heb je ervan geleerd?”
In al die gevallen besteed ik veel tijd en aandacht aan de nabespreking. Hoe vond je het? Waar liep je tegenaan? Zou je het ook anders aan kunnen pakken? Juist de nabespreking helpt jongeren om inzicht te krijgen en nieuw gedrag aan te leren.